Αύξηση λειτουργίας σχολείων με διπλοβάρδια στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση λειτουργίας σχολείων με διπλοβάρδια στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 2820/14.09.2010

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Εσωτερικών  Αποκέντρωσης &Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

 

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της διπλοβάρδιας κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες μαθητές και γονείς τη νέα σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των σχολικών μονάδων που αναμένεται να λειτουργήσουν με το καθεστώς της διπλοβάρδιας εκτινάσσεται στο 15%, ενώ μέχρι και την περασμένη χρονιά το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 10%.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποπληρωμές των εργολάβων για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, προσθηκών αιθουσών, νηπιαγωγείων, γυμναστηρίων, που έχουν παγώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εκτινάσσοντας το χρέος στα 30 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να χορηγήσει τις αναγκαίες πιστώσεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, η οποία στον τομέα της σχολικής στέγης έχει επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο έργο.

Ακόμη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται στον νομό Θεσσαλονίκης να ολοκληρωθούν 19 έργα που αφορούν σχολικές μονάδες, ωστόσο εκκρεμούν οι αποπληρωμές των εργολάβων και η καταβολή των δεδουλευμένων εργασιών, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την παράδοση των σχολικών εγκαταστάσεων και τη λειτουργία τους, ώστε να περιοριστούν στην πράξη τα φαινόμενα διπλοβάρδιας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους έχουν παγώσει οι αποπληρωμένες των εργολάβων για την κατασκευή σχολικών μονάδων στον νομό Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί το χρεωστούμενο ποσό και να αυξάνονται τα ποσοστά των σχολείων που λειτουργούν με διπλοβάρδια στον νομό Θεσσαλονίκης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα όποια οικονομικά προβλήματα και να παραδοθούν κανονικά προς λειτουργία τα 19 έργα σχολικών υποδομών που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός Σεπτεμβρίου;

Απαντήσεις Υπουργείων